Levéltár felújítása, könyvtár és múzeum létrehozása

Végveszélyben a magyar orthodox zsidóság! Pénzügyeink romokban, hitéletünk a megszűnés szélén, ingatlanjaink tragikus állapotban! Amit nem pusztított el a vészkorszak, azt tönkretette a pártállam, majd a rendszerváltás utáni felelőtlen vezetések. Segítségre van szükségünk a túléléshez! A több, mint 150 éves csodálatos tradíciónk nem szűnhet meg!
Részletek
Projekt bemutatása

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség kialakítás félben lévő Levéltára, Könyvtára és vallási gyűjteménye a régi magyar orthodoxia múltját őrzi és teszi elérhetővé az érdeklődő kutatók számára.Több ezer kötetnyi könyvön kívül, számos ritka és fontos hebraikát őrzünk, a levéltár a valamikor virágzó orthodox hitközségek múltjának sokszor sajnos egyetlen mementója. Vallási gyűjteménye csodálatos ötvösmunkákat, antik textíliákat, kegytárgyakat őriz.

Sajnos, a hitközség megfogyatkozása és kétségbeejtő anyagi helyzete ezidáig nem tette lehetővé, hogy mindezek az emlékek méltó körülmények között legyenek elhelyezve. A csodálatos gyűjtemény elektronikus feldolgozása csak most kezdődik, a jövőbeni több ezer kötetes könyvtár állományának felmérése, kialakítása pedig még előttünk áll, csakúgy, mint a méltó, korszerű és rendezett olvasóterem kialakítása a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel együtt.

Mindezekhez kérjük nagylelkű támogatóink szíves segítségét, és hozzájárulását.

Videók