Alma utcai Szeretetotthon teljes rekonstrukciója

Végveszélyben a magyar orthodox zsidóság! Pénzügyeink romokban, hitéletünk a megszűnés szélén, ingatlanjaink tragikus állapotban! Amit nem pusztított el a vészkorszak, azt tönkretette a pártállam, majd a rendszerváltás utáni felelőtlen vezetések. Segítségre van szükségünk a túléléshez! A több, mint 150 éves csodálatos tradíciónk nem szűnhet meg!
Részletek
Projekt bemutatása

Az Orthodoxia Alma utca 2. szám alatti Szeretetotthona 1920-ban Grünwald Miksa tervei alapján készült el. Fontos ékköve volt a létesítmény a hazai zsidóságnak, hiszen az idősek, betegek ápolásának vallási előírását méltó környezetben tette lehetővé az intézmény. A Szeretettotthon tragikus szerepet kapott a történelem viharaiban, a II. világháború alatt, nem sokkal Budapest felszabadulása előtt a magyar történelem egyik legsötétebb figurája, a nyilasvezér Kun páter (Kun András kiugrott, az egyházból kitagadott, később háborús bűnösként kivégzett pap) vezetésével 1945. január 19-én a XII. kerületi nyilascsoport tagjai lemészárolják az  idősotthon 10 alkalmazottját és 61 lakóját.

Az állampárti időszakban az intézmény működött, de az állagmegóvásra senki sem gondolt.

A korábbi hitközségi vezetésnek nagyívű felújítási tervei voltak, a Magyar kormányzat a forrást is előre biztosította hozzá, a felújításból azonban semmi sem valósult meg. A projektre biztosított források eltűntek.

A képsorokhoz sok kommentárt nem kell fűzni:

enyészet, nemtörődömség, romhalmaz, amerre fordítjuk a tekintetünket. Ezen feladat megoldása is a jelenlegi vezetésre maradt. Nem rettenünk el e kihívástól sem, hiszen „csak a fejlődés lehet a cél”.

Videó